V pondělí 14.března 2011 jsme vyrazili s hasičským kroužkem do Nové Paky na exkurzi. Sešli jsme se v 15.30 před hasičárnou a odjeli vozidlem VW Transportér směr Nová Paka. Nikdo nechyběl, a proto jsme požádali i některé rodiče, aby nám s přepravou pomohli (Bachtíkovi, Vanclovi, Trejbalovi  a Linkovi – děkujeme).

V Nové Pace už na nás čekali. První překvapení pro děti bylo, že pán Brumlich, který nás provázel, vešel do vrat malými dveřmi. Zavřel za sebou a veliká vrata se vysouvala pomalu nahoru. Protože viděl, že naše početné družstvo je složeno z chlapců, povolil jim nastoupit do tatry a vyjel s mini před garáže.

Následovala důkladná prohlídka auta. Každé dveře, každý šuplík, každá zvláštní věc byla dětem ukázána a důkladně vysvětlena - co k čemu slouží. Děti se nestačily divit, co se autě skrývá a na co to je. Každý si chtěl všechno vyzkoušet a vzít do ruky. Během prohlídky auta děti dostávaly také hádanky, na co která věc je. Největší oříšek bylo kolo, které mělo uši a na druhé straně špičaté bodce. Nejprve děti tipovaly, že je to terč na šipky  nebo ochranný štít proti střelám. Pak zvedl ruku Matýsek Kolář a řekl, že to je erbeg na volant. Pan Brumlich byl velice překvapen, že to Matýsek ví a ptal se ho, jak na to přišel. Matýsek klidným hlasem odpověděl: ,,Vždyť je to tam  vepředu napsaný." :-)A bylo to opravdu tak. Tento štít se opravdu přidělává na volant při záchraně zraněného řidiče. Používá se na volant, který má v sobě zabudovaný erbeg.  Hasič je totiž vystavěn velikému nebezpečí, když musí do prostoru mezi volant a zraněného řidiče. Kdyby se náhodou erbeg v nestřeženém okamžiku vypustil, zranil by nejen hasiče ale také zraněného řidiče. Tento štít tomu zabrání. Důraz byl kladen také na to, že kdo má v autě volant s erbegem tak ten musí být vždy připoután.

Další informace byli  z oblasti zdravovědy. Byla nám ukázána lékárnička první pomoci. V té se nám moc líbil malinkatý přístroj na měření tepové frekvence, do kterého se vkládá pouze prst. Každý si to chtěl samozřejmě vyzkoušet. A tak jsme měřili a měřili. Po měření byl vybrán dobrovolník, který se vcítil do role zraněného a lehl si na červenou deku obdélníkového tvaru naplněnou zvláštní směsí. Matýsek byl připoután a užíval si měkké deky. Po chvíli byl z deky vypuštěn vzduch a z té se stalo opravdu pevné lehátko. (viz.foto) To používají hasiči na přenos zraněného. Nakonec se otevřeli dveře na jedné a druhé straně auta a děti si mohly autem prolézt, prohlédnout si ho a vyzkoušet, jak se hasičům ve voze sedí.

Zjistili jsme, že hasiči vozí ve voze i kominickou štětku do komína. Takže to shrňme - z naší exkurze si odnášíme to, že hasiči jsou hasiči, kominíci a zdravotníci. Pak se naši mladí hasiči zeptali ještě na pár  otázek, které jim vrtaly hlavou. Prohlédli si auta dobrovolných hasičů a staré historické stroje a plni zážitků se vydali zpět do Studence. Panu Brumlichovi ještě jednou děkujeme za skvělý výklad.

Vedoucí mladých hasičů: Mirka Vanclová