Pátek

     Oslavy jsme zahájili už v pátek navečer, a to mší svatou v kostele. Náš pan farář Miloslav Paclík pochází z hasičské rodiny, jeho otec byl velitelem hasičů v Jaroměři. Věděl proto, o čem mluví. Připomenul lidem i to, co není na první pohled až tak vidět - těch hodin práce na údržbě techniky a výstroje. Navíc každý hasič nasazuje při zásahu i život a bez nároku na jakoukoliv odměnu pomáhá lidem. A dělá to dobrovolně a rád. Pan farář hasičům za jejich službu děkoval a vyprosil jim požehnání u svatého Floriána.     Po mši ještě pan farář posvětil naše hasičská auta, aby nás Bůh na našich cestách ochraňoval a my mohli včas a účinně zasáhnout, kde je nás třeba. Potom se průvod vydal k pomníku padlých, ke kříži na hřbitově a do urnového háje, kde hasiči položili květiny.  

Sobota

       V sobotu ráno se za továrnou u rybníka konala soutěž „O pohár hasičů obce Studenec". Tentokrát soutěžily jenom děti. Ty naše měly družstvo v této sestavě: Štěpán Medera, Martin Fifka, Péťa Hák, Pavel Horáček, Kuba Hylmar, Markétka Jezdinská a Káťa Hylmarová; vedoucí Zdenča Grofová a Jirka Vacek.       Celkem k nám zavítalo 12 družstev, 5 mladších a 7 starších. Naše děti měly startovní číslo devět, a tak než přišly na řadu, krátily si čas různými hrami. Ukázalo se, jak je dobře, že jsme vypůjčili velké stany, protože celé dopoledne vydrželo pršet. Čekání nám docela rychle uteklo a byl čas připravit se na útok. Ten první se dětem povedl ve velmi dobrém čase 31,62 s. Druhý nejdříve vypadal také nadějně, ale bohužel se jeden z proudařů pořád nemohl trefit na terč, a tak byl výsledný čas téměř dvojnásobný, 61,88 s. A protože se oba časy sčítaly, tentokrát naše děti skončily na 7. místě.        Odpoledne bylo ve znamení historických stříkaček. Na parkovišti u sokolovny byly k vidění nejrůznější plně funkční stroje. Sešla se tu spousta družstev v historických uniformách a soutěž mohla začít. Za velké účasti diváků jsme byli svědky snažení o zprovoznění stříkaček. To se taky všem povedlo a nejvíc se to asi líbilo dětem, hlavně když jim dospělí svěřili na chvíli do ruky proudnici a ony si mohly zastříkat.        Večer bylo vystoupení komorního souboru Melodie a country zábava.

Neděle

      V neděli ráno byla od 9 h v sokolovně valná hromada. Účast ale byla velmi malá, z našich 161 členů přišlo pouze 30. Téměř stejně bylo hostů z okolních sborů - 28. Většina lidí se dost divila, že se nezúčastnil ani starosta obce, který je přitom i členem SDH. Schůze byla zahájena přečtením zprávy o činnosti sboru za 120 let. Potom byli někteří naši členové za zásluhy odměněni. Čestné uznání základní organizace obdrželi Pavel Hylmar, Lubomír Link, Josef Hamáček, Zdeňka Grofová  a Lukáš Kalenský; čestné uznání OSH patřilo Jiřímu Suchardovi a Ludmile Mečířové. Medaili za příkladnou práci dostali Vladimír Hamáček a Jiří Vancl, medaili za zásluhy Josef Vancl ml. a Karel Vancl, medaili za věrnost Věrek Nosek, Rudolf Zajíc a Miloslav Šulc. Dále převzal starosta sboru Václav Vancl čestné uznání OV pro SDH Studenec. V poledne byl pro všechny zúčastněné připraven dobrý oběd ve školní jídelně.       Odpoledne nastalo vyvrcholení celých oslav, a to slavnostní průvod obcí. Ve 13 h jsme se všichni sešli U Lípy, kde se průvod začal řadit. Vepředu šli členové nesoucí prapory. Za nimi děti z taneční skupiny Speedy, pak v uniformách naše nejmladší děti a ženy ve vycházkovém stejnokroji. Následovali kluci v bílých historických uniformách, kteří táhli ruční stříkačku. Dále kráčely mažoretky a předváděly při hudbě svoje umění. Za nimi hrála do kroku dechová kapela Táboranka. Následovali muži z našeho i  z okolních sborů, pěkně vystrojeni do slavnostních uniforem. Za nimi jel pan Vydra s koňmi a táhli naši historickou stříkačku. Dál se k průvodu připojili i studenečtí občané. A kdo nešel přímo v průvodu, díval se na nás z okna nebo ze zahrady. Dokonce nám přálo i počasí - po dobu průvodu nepršelo. Trasa byla naplánována od Lípy po dolení silnici směrem ke škole, kde už na orelském hřišti čekaly stánky a pódium. Na celé odpoledne byl připraven zábavný kulturní program. K tanci a poslechu hrála dechová hudba Táboranka pod vedením pana Jíny, vystoupily tu dvě skupiny mažoretek z Lomnice nad Popelkou a své taneční mění nám předvedly členky taneční skupiny Speedy. O přestávkách a po skončení dechovky hrála až do večerních hodin hudba Miloše Šulce. Pro všechny bylo připraveno bohaté občerstvení a také hlavně stany a kryté prostory, kam se dalo před deštěm schovat. Nejvíce asi všechny pobavili svým vystoupením Mužoreti z Vrchlabí. Oblečeni v sukních a saku, s nezbytnou placatkou, předváděli s hůlkou i bez ní neuvěřitelné věci. To už se musel smát každý. Byli skvěle sehraní a na všechny udělali velký dojem.       Večer nás ještě čekalo hodně uklízení, ale doufáme, že jsme pro naše spoluobčany připravili pěkné tři dny oslav a zábavy. A děkujeme, že i přes nepřízeň počasí jsme se od lidí dočkali velké podpory.