Ve dnech 11.7. - 15.7. 2011 se konal v hasičárně ve Studenci druhý hasičský tábor pro děti od 6 - 12 let. Tentokrát s názvem Pohádky z lesa. Zúčastnilo se ho 29 dětí (děti školní i předškolní), 5 vedoucích a 2 kuchaři. Děti se ráno sešly v 8:00 a domů odcházely v 17:00 (kromě středy, kdy jsme plnili bobříka odvahy a spali jsme v hasičské klubovně. Na konci každého dne jsme rozdávali diplomy, medaile a odměny za pilnou práci.

V pondělí ráno jsme se sešli v hasičárně a vyprávěli jsme si o tom, co nás celý týden čeká a o pravidlech tábora. Povídali jsme si také o pravidlech v lese a kdo se o les stará - zazpívali jsme si a zatancovali na písničku Šli panenky silnicí. Pak už byl čas na pohádky.

Během celého týdne jsme jich slyšeli několik. První byla O Cipískovi, jak prošlapal své první střevíce - děti vyráběly stromy, listy a samozřejmě Cipíska s veverkou, jak sedí v hnízdě a loupají oříšky(foto). A tak nám na chodbě vyrostly 4 krásné stromy. Navštívila nás i Chytrá kmotra liška. Naučila nás pohybový doprovod k písničce Běží liška k Táboru a naučila nás nouvou písničku Metla liška pokojíček.  A jako hodné lištičky jsme si na tuto písničku zatancovali mazurku. Liška byla ale při úklidu velice nešikovná a ztratila oříšek. Děti ho naštěstí našly. Liška v něm měla pro děti připravený těžký úkol. Každý od lišky dostal matematické omalovánky a děti počítaly a počítaly, i přesto že jsou prázdniny, a vybarvovaly. Nesmíme zapomenout ani na Budulínka a Smolíčka, kteří nám připravili také těžký úkol - každý dostal jeden obrázek, pohádku jsme museli nejprve sestavit a potom každý svůj kousek přečíst a nakonec vybarvit vodovými barvami. Odměnou pro děti za jejich práci byla sladká zmrzlina. Dětskou píli viděl z dálky i Ferda Mravenec - práce všeho druhu - a v hasičárně z hrášku a párátek začaly vznikal nové originální mraveniště a jiné stavby.

Čas utíkal jako voda a přišla mezi nás i Moudrá Sova, která pro nás připravila cestu s poznáváním všeho, co v lese najdeme. U každého obrázku (stromu, hub nebo zvířete) byl také úkol, který jsme všichni splnili. Nakonec jsme sově udělali nový kabátek tak, že jsme otiskali své prsty na její tělo. Moudrá sova nám řekla opravdu vše co stromech, houbách a o lesní zvěři, ale co kytičky? Ty nám formou poznávačky přinesla ukázat Babka kořenářka a její velká kamarádka Petra Bachtíková. Děti se dozvěděly o kytičkách, které rostou kolem nás, spoustu nových informací  (např. k čemu se používá řepík - na opruzeniny, jitrocel na píchnutí...). V babky kořenářky a bylinkáře se proměnili i naši táborníci. Sbírali kytičky a sušili  je ve stanech, v kterých si během tábora hráli. Her bylo opravdu hodně např. zajíček v své jamce ...

Celý týden jsme chodili do lese a stavěli jsme pro zvířátka nové domečky. Vymýšleli jsme skřítky, kteří mají v lese důležitou funkci. Každý si namaloval svého skřítka. Dal mu jméno i vlastnosti. Nestačili jsem se divit jací hodní skřítci mezi námi jsou.

Nakonec nadešel poslední den tábora. Děti trénovaly představení pro rodiče a po obědě se ještě sešli v altánku u školy s hajným p. Trejbalem, který dětem řekl pár slov o myslivosti a o lovu zvěře. V 17:00 přišli rodiče. Děti jim ukázaly vše, co celý týden dělaly a nakonec jsme  opekli slíbené špekáčky. Na rozloučenou jsme si ještě zatancovali.

Nazávěr bych ráda poděkovala všem, kteří mi s táborem pomohli - děkuji.

Vedoucí tábora Mgr. Miroslava Vanclová