O víkendu 8.10. - 9.10. se konalo hasičské soustředění pro mladé hasiče ve Studenci. Sešli jsme se v sobotu v 10:00 a konec soustředění byl naplánován na neděli kolem 15:00. Soustředění se zúčastnilo 18 dětí, 2 vedoucí a pomocníci. Počasí nám nepřálo - pršelo a byla zima i přesto se našly chvilky bez deště a šli jsme ven.

Cíl soustředění byl: zopakovat veškeré poznatky na soutěžní hru Plamen. V sobotu dopoledne s vedoucí Mirkou si mladí hasiči zopakovali požární ochranu pomocí pokusů. PHP práškový nám nahradila hrubá mouka, PHP Sněhový vata a PHP vodní voda. Dětem se pokusy moc líbily a opravdu si to zapamatovaly (pokusy najdete na našich stránkách v rubrice pro vedoucí mladých hasičů v článku pokusy).  Nejvíce se mladým hasičům líbilo, když oni sami si pokusy mohli vyzkoušet. Dále jsme zopakovali orientování mapy pomocí buzoly na sever a byl tu oběd. Po obědě se hasičárna změnila na závodní dráhu. Rozmístili jsme stanoviště a mladí hasiči plnili zadané úkoly (opakování topografie, vázání uzlů, požární ochranu...). Počasí se na chvíli umoudřilo a tak jsme šli ven vyzkoušet naši sílu v rukou - překonání překážky po vodorovném laně. Před večeří (párek v rohlíku) jsme si povídali o pravidlech při práci s ohněm, jak předcházet požáru a co v případě požáru udělat. Zopakovali jsme si některé další poznatky z oblasti požární ochrany,s kterými se mladí hasiči běžněžně v životě mohou setkat. Vyrobili  jsme hasičské auto a pak už si jen hráli a hráli až do 00:30, kdy se zhasla poslední světla v klubovně a šli jsme všichni spát.

V neděli ráno byl budíček v 7:00.  Dopoledne proběhla výroba hasičské helmy s vedoucí Verčou a po svačině jsme pro děti připravili kolem školy hasičský závod všestrannosti nanečisto. Mladí hasiči běhali po stanovištích a plnili úkoly podle směrnic hry Plamen.  Odpoledne si zastříleli ze vzduchovky a už tu byl čas uklidit hasičskou klubovnu. Poděkovat dětem za jejich účast. Popřát jim hodně úspěchů na sobotní soutěži a rozejít se domů.

A teď už jen zbývá držet mladým hasičům ze Studence v sobotu palce.

Vedoucích mladých hasičů: Mirka Vanclová a Veronika Vanclová