Datum :   14. října 2011       Místo zásahu :   Rokytnice nad Jizerou                    Druh zásahu :   Taktické cvičení  Vyhlášení poplachu :   bez poplachu  Výjezd k zásahu :   12.05 hod.  Příjezd k zásahu :   12.43 hod. Odjezd na základnu :   16.02 hod.  Návrat na základnu :   16.35 hod.

Technika+počet hasičů : CAS 32/T 815  v počtu 1+3                                                                                                                  DA 12/A 31 v počtu 1+5

Průběh taktického cvičení V pátek 14. října 2011 se konalo v Rokytnici nad Jizerou taktické cvičení hasičských jednotek na téma hašení ohnisek lesního požáru v těžko přístupných terénech pomocí vrtulníku a přenosné nádrže. Cvičení se účastnily jednotky – PS Jilemnice s CAS 15/MAN, JSDH obce Rokytnice nad Jizerou s CAS 32/T 148, CAS 25 K/LIAZ, DA 12/A 31 a JSDH obce Studenec s CAS 32/T 815 a DA 12/A 31. Dále se cvičení účastnila Letecká služba Policie ČR Praha Ruzyně s vrtulníkem BELL 412. Hasičské jednotky se dostavily bez vyhlášení poplachu ve 12.45 hodin do Horní Rokytnice ke kapličce, kde bylo určené místo pro doplňování vody do bambivaku pod vrtulníkem. Přílet vrtulníku byl naplánován na 13.00 hodin. Jelikož se vrtulník v této době účastnil „ostrého“ zásahu, přiletěl na místo cvičení ve 13.50 hodin. Do této doby byli přítomní hasiči seznámeni s námětem cvičení, jeho průběhem a bezpečností práce. „Ohnisko požáru“ o rozloze 5 x 10 metrů se nacházelo v lokalitě Sedlo pod Dvoračkami, kde je horský těžko přístupný terén a zásah pomocí cisteren zde není možný. Vzdálenost plnícího stanoviště od místa požáru byla asi 3,5 km. Na místo požáru dopravil vrtulník zásahové družstvo jednotky PS Jilemnice v počtu 1 + 3 s přenosnou nádrží na vodu ( 10 000 litrů ), hadicemi, proudnicí a savicí s košem. Po vysazení zásahového družstva se vrtulník vrátil na plnící stanoviště a v podvěsu dopravil na místo požáru přenosnou motorovou stříkačku PS 12. Poté již byl pod vrtulník zavěšen bambivak a byla zahájena doprava vody na místo požáru. Doplňování vody do bambivaku pod vrtulníkem bylo prováděno z CAS 32/T815 JSDH obce Studenec a CAS 32/T 148 JSDH obce Rokytnice nad Jizerou pomocí dvou dopravních vedení B-75 a plnoprůtokových proudnic. Na místě požáru zatím provedlo zásahové družstvo instalaci a ukotvení přenosné nádrže na vodu a od PS 12 byl vytvořen proud C-52 k ohnisku požáru. Vrtulník vypouštěl vodu z bambivaku do přenosné nádrže, ze které byl prováděn hasební zásah pomocí přenosné stříkačky PS 12. Dopravované množství vody v bambivaku bylo asi 900 litrů a celkem bylo provedeno 8 transportů vody. Doplnění vody do bambivaku , let na místo požáru, vypuštění vody do nádrže a návrat vrtulníku na plnící stanoviště trvalo v průměru 8 minut.  Po ukončení zásahu byl proveden transport přenosné stříkačky PS 12 v podvěsu pod vrtulníkem zpět na plnící stanoviště a poté bylo na plnící stanoviště z místa zásahu transportováno zásahové družstvo s výbavou. Po nástupu a vyhodnocení cvičení se hasičské jednotky a vrtulník vrátily na základny.