V pátek 24.6.2022 se od 17:00 konalo u hasičské zbrojnice ve Studenci slavnostní předání nového dopravního automobilu FORD TRANSIT JSDHO STUDENEC. Tento projekt byl realizován z rozpočtu obce Studenec za finanční podpory MV - GŘ HZS ČR a Libereckého kraje.

V 17:00 před hasičárnou nastoupila do dvojřadu jednotka SDH obce Studenec (18 členů) v zásahových oděvech a v nových přilbách. Josef Hamáček a Jiří Sucharda se postarali o prapory. A slavnostní předání mohlo začít.

První se ujal slova starosta obce Studenec Tomáš Chrtek. Dále promluvili hosté Pavel Štěpánek - velitel stanice HZS Libereckého kraje Jilemnice , starostka Okresního sdružení hasičů ČMS Semily Kateřina Slavíková a za Liberecký kraj Jiří Ulvr. Všichni popřáli jednotce spoustu šťastně najetých kilometrů. Místostarosta Martin Mühlbach potom předal slavnostně klíčky od nového vozu veliteli JSDH Josefu Vanclovi. Nakonec se slova ujal pan farář Jiří Jakoubek, který nový automobil posvětil. Potom se nad Studenec přihnala dešťová mračna a začalo pršet. Ale protože my jsme na promněnlivost počasí vždy připraveni, schovali jsme se za hasičárnou pod stany a společně jsme poseděli. Pršet přestalo asi kolem 23:00.

Mirka Vanclová

Nový hasičský automobil (zdroj Studenecký zpravodaj 2/2022)
Po dlouhé době, kdy jsme na jaře roku 2021 podali žádosti o dotaci na nový dopravní automobil pro naši hasičskou jednotku, byl automobil konečně dodán. Žádosti byly adresovány na Generální ředitelství hasičského záchranného sboru a na Liberecký kraj. V obou případech jsme byli úspěšní. Příspěvek byl 400 000 Kč od GŘ HZS a 350 000 Kč od Libereckého kraje, zbytek rozdílu vysoutěžené ceny hradí Obec Studenec t. j. 549 263 Kč. Výběrové řízení, jak již bylo uvedeno ve Studeneckém zpravodaji, vyhrála firma Auto Trutnov. Za nabídkovou cenu 1 299 263 Kč, s termínem dodání do 31. 3. 2022. Vzhledem k výrobním obtížím (výpadek dodávek kvůli covidu) dodavatel zakázky avizoval zpoždění dodávky až k nejzazšímu termínu realizace. Byli jsme proto v napětí, zda nebudeme muset prodlužovat termín realizace. Naštěstí vše dopadlo dobře a 29. 3. 2022 nám byl automobil předán v sídle dodavatele v Trutnově. Nyní nám zbývá zpracovat vše administrativně, aby mohl být nový automobil zařazen do integrovaného záchranného systému a sloužit, jak našim hasičům, tak zejména občanům při záchraně osob a majetku.
Ing. Martin Mühlbach, místostarosta