Spolek přátel historických vozidel a Obecní úřad ve Studenci pořádal v sobotu 26.května 2012  5. ročník soutěže historických vozidel Studenecké míle 2012. Soutěž založil v roce 2008 Jindřich Synek.  Sraz a prezentace byla u sokolovny ve Studenci. Cesta vedla ze Studence do Špindlerova Mlýna. Tam se závodníci posílili a pokračovali do Vrchlabí, přes Benecko do Jilemnice. Cíl byl opět ve Studenci u sokolovny. Celý den zde hrála živá hudba.

Občerstvení celý den zajišťovali dobrovolní hasiči ze Studence. Pro účastníky byl připraven guláš, klobásy a  párky z udírny a párky v rohlíku. Na zapití bylo točené pito a kdo neřídil, mohl si dát i pivo nebo něco ostřejšího.  Nechyběla ani káva a něco dobrého k zakousnutí.

Tento rok měli studenečtí hasiči také stánek na Benecku, kde pro soutěžící bylo připraveno malé občerstvení.

Po skončení Studenecké míle pořádal Sbor dobrovolných hasičů ze Studence Československou diskotéku. Akce se vydařila. Pití teklo proudem, tancovalo se a zpívalo až do noci. I počasí nám přálo – přestože diskotéku pořádali hasiči – nepršelo.

Přípravy na tuto akci začaly již v pátek a vše skončilo až nedělním úklidem. Všem, kteří jakýmkoliv způsobem pomohli, děkujeme.

Miroslava Vanclová