O víkendu 5.10. – 7.10. 2012 se konalo hasičské soustředění pro mladé hasiče ve Studenci. Sešli jsme se v pátek v 16:00 a konec soustředění byl naplánován na neděli kolem 11:00. Soustředění se zúčastnilo 17 dětí, 3 vedoucí a pomocníci. Počasí nám nepřálo – v pátek a v neděli pršelo, ale sobota se vydařila, přestože foukal silný vítr, bylo teplo a my mohli být celé odpoledne venku. Cíl soustředění byl jasný: zopakovat  si veškeré poznatky na soutěžní hru Plamen, která nás v brzké době čeká.

V pátek, kvůli ošklivému počasí, jsme zahájili opakování v klubovně.  Znovu a znovu nám vedoucí tloukli do hlavy informace týkající se požární ochrany, znalosti názvů topografických značek atd. Po večeři jsme si ustlali své pelíšky a odebrali jsme se ke spánku. Matýsek Kolář nám řekl pohádku na dobrou noc a už jsme spali. V sobotu ráno po snídani a po rozcvičce jsme zopakovali další věci, abychom byli důkladně připraveni na odpoledne, kdy nás čekal závod hasičské všestrannosti nanečisto. Po obědě vše začalo. Ve 14:00 odstartovalo první družstvo. Závodní dráha vedla nahoru k vodárně, po louce pod skok a kolem lesa zpět k hasičárně. Všichni běhali po stanovištích a plnili úkoly podle směrnic hry Plamen. Někteří to oběhli i třikrát, takže je moc chválíme. Večer kolem 18:00 jsme si opekli buřty na ohýnku na dětském hřišti a spokojeni a unaveni se vrátili do klubovny, kde jsme si před spaním zazpívali hasičskou písničku ,,My jsme oddíl hasičů". Dívali jsme se také na didaktické  DVD ,,O požárech", které pro děti připravil záchranný kruh.

V neděli ráno byl budíček v 7:00. Dopoledne proběhlo poslední opakování požární ochrany ,,čím co hasit" a starší si zopakovali určení azimutu viditelného bodu. Uteklo to jako voda a už tu byl čas uklidit hasičskou klubovnu. Poděkovat dětem za jejich účast. Rozdat dětem diplomy, sladkost a odměnu za jejich píli. Popřát jim hodně úspěchů na soutěži 20.10. 2012 a rozejít se domů. Víkend se nám opravdu povedl. Zažili jsme spoustu legrace a při volných chvílích si zahráli spoustu hezkých her, postavili z karimatek a spacáků spousty domečků a nechyběla ani polštářová bitva.

A teď už jen zbývá držet mladým hasičům ze Studence v sobotu palce.

Mirka Vanclová