Obec Studenec pořádala 8.12.2012 ,,Pohoštění obecní polévkou" (pátý ročník). Tato akce byla spojena s oslavou obce Studenec v získání titulu Vesnice roku 2012 Libereckého kraje. Lidé se sešli ve 13:00  na parkovišti u sokolovny, kde starosta obce Jiří Ulvr všechny přítomné přivítal a seznámil je s odpoledním programem. Vše bylo pod dohledem Krakonoše, díky kterému nechybělo hřejivé sluníčko. Během celého odpoledne bylo zajištěno občerstvení, o které se  postarali studeneční hasiči.

Přípravy pro studenecké hasiče začaly již v pátek, kdy pomohli se stavbou pódia. Ženy se sešly v 17:00 v kuchyni ZŠ Studenec, kde oškrábaly na škrabce 3 pytle brambor na sejkory.

V sobotu ráno přípravy pokračovaly za mrazivého počasí. Teploměr ukazoval -7°C (v noci naměřil asi -14°C). Mužská část odjela do Jilemnice vypůjčit od hasičů polní kuchyň. Stavěly se stánky na parkovišti a umíchalo se těsto na sejkory. Během oběda jsme se doma ohřáli a rychle spěchali připravovat stánky s občerstvením. Zatopilo se v polní kuchyni a v udírně. A ze stánku tak začaly vonět první sejkory, klobásy, párky v rohlíku. Kdo měl žízeň, zahřála ho teplá griotka, svařák, grog, káva, čaj nebo něco ostřejšího.

Akce se určitě i přes mrazivé počasí zdařila. Přišlo mnoho lidí. U stánků byla stále fronta a jak pravily naše milé prodavačky ve stánku ,,Vše se snědlo a vypilo a co se nesnědlo, to zmrzlo:-)".

Po slavnostním ohňostroji v 17:00 se všichni začali rozcházet. Pro hasiče tato akce skončila až po odvezení všech věcí a uklizení stánků.  A myslím si, že se všichni těšili do tepla. Proto bych ráda poděkovala všem nadšencům z řad hasičů, kteří vydrželi až do konce a nezmrzli.

Miroslava Vanclová