V sobotu 20.dubna 2013 se konal Tajný hasičský výlet, kterého se zúčastnilo 39 lidí. Odjezd byl v 8:00 ze Studence a zpočátku ani pan řidič nevěděl, kam se pojede. Starosta SDH Vladimír Hamáček to ale jediný věděl. Celý výlet totiž organizoval a za to mu patří veliký dík.  My všichni ostatní jsme byli zvědaví, co si pro nás připravil a  kam nás autobus zaveze. První cesta byla na Horka, kde nastala otázka ,,Pojedeme doprava nebo doleva?". Autobus jel doprava a jel přes Novou Paku dál a dál. Poprvé zastavil na autobusovém nádraží v Jičíně. Tam na nás čekal Marek Vancl se svým synem a zavedl nás  do vinného sklípku "Vinárna U Marka". Měl pro nás připravené ochutnávání vína. Nejvíce nám chutnalo růžové. Zde jsme i trochu posnídali a již s úsměvem na tváři se vydali na další cestu.

I druhá zastávka se všem moc líbila. Dojeli jsme do pivovaru Svijany. Po prohlídce pivovaru jsme se společně vyfotili a v místní restauraci se velice dobře naobědovali.

Po dobrém obědě jsme jeli dál. Autobus tentokrát zastavil  u zámku Hrubý Rohozec. Po prohlídce zámku jsme si poseděli v místní kavárně. Mezitím nám autobus odjel. A tak jsme se vydali pěšky Naučnou stezkou na malou procházku. Cíl opět neznámý. Procházka to byla moc krásná. Příroda kolem již voněla jarem a prostředí zde je opravdu kouzelné. Došli jsme až k Dlaskově statku, u kterého na nás čekal autobus s panem řidičem. Ve statku již měli zavřeno. Proto jsme nastoupili do autobusu a jeli vstříc dalšímu dobrodružství.

Předposlední zastávka našeho výletu byla v Loukově, kde se nachází Muzeum techniky. Prohlédli jsme si stará auta, motorky, šicí stroje, fotoaparáty, magnetofony ... a další a další věci z naší minulosti. Někteří vzpomínali na dobu, kdy tyto věci měli doma a používali je.

Odtud jsme pěšky vyrazili přes kopec do restaurace - Háje nad Jizerou. Kde jsme povečeřeli a poseděli asi do 21:30. S plným bříškem a veselou náladou nás pak už autobus odvezl domů.

Byl to moc pěkný výlet. Počasí nám přálo. Teploměr ukazoval asi 15°C, bylo pod mrakem ale nepršelo. Během výletu panovala veselá a poklidná atmosféra a všichni se těšíme, že zase společně někam vyrazíme.

Miroslava Vanclová