V sobotu 22.6.2013 se konala soutěž ,,O pohár starosty SDH Dolní Kalná" v požárním útoku. V 9:00 jsme se sešli, ustrojili, připravili vše potřebné a vyjeli vstříc novému zážitku. V 10:00 byl nástup, kde si družstva vylosovala startovní pořadí. Soptíci (mladší děti) si vylosovali startovní číslo 11 (z 12 družstev) a Draci (starší děti) si vylosovali startovní číslo 3 (ze 7 družstev).

Nejprve soutěžila družstva mladší kategorie. S netrpělivostí jsme čekali, až na nás přijde řada. Lukáš Kalenský a Jirka Vancl dětem připravili hadice do harmonik a zahřáli mašinu. A už tu byl čas vše připravit na základnu. Soptíci si zastrčili trička, nasadili helmy a postavili se na startovní čáru. Vedoucí Mirka jim popřála hodně úspěchů a všichni, kdo tam byli, jim drželi palečky. Po písknutí píšťalkou se Soptíci rozeběhli. Vše vyšlo, tak jak má a jejich čas 24: 38 byl opravdu krásný. Na výsledkové listině jsme se průběžně umístili na třetím místě. Ale nebylo všemu konec. Po nás se na startovní čáru postavily děti z Horní Kalné. Jejich výkon byl ale rychlejší než náš. Stopky ukázaly lepší čas. Tak se naši Soptíci museli spokojit s bramborovou medailí - 4. místo. Věřím ale, že to příště vyjde a že i oni si odnesou na krku medaili. Jsou to naši šikulové a moc jim to přeji. I tak je 4. místo ze 11 družstev krásný výsledek a jsem na ně opravdu pyšná.

Soptíci: Danda Mečíř, Šimon Urban, Pepča Vancl, Nikolka Hamáčková, Tomášek Podzimek, Radim Link, Martin Jerie

Po soutěži mladších dětí šly na řadu starší. Naši Draci  měli vše připraveno a postavili se na startovní čáru se startovním číslem 3. Jejich vedoucí Verča jim již při příjezdu jako motivaci slíbila, že když budou do třetího místa, tak je vezme na výlet - na koupaliště. Takže motivace zabojovat, byla opravdu veliká. Před loni jsme dětem na této soutěži slíbili za první místo dort a ony svůj úkol splnily a my honem sháněli, kdo jim ho upeče. Minulý rok vybojovaly 4. místo. A jak to dopadne letos, nikdo netušil. Draci ale ukázali, že jsou u hasičů dlouho a jsou opravdu sehraní. Po písknutí píšťalky se rozeběhli a aniž by se kdo nadál, barely s vodou jako terče byly na zemi. Zapisovatel na výsledkovou tabuli napsal ke Studenci čas 23:10. Zatím nejlepší čas. A teď už jen počkat, jak požární útoky dopadnou ostatním. Další družstva byla pomalejší než naši Draci a tak se začali pomalu radovat. Když už věděli, že budou určitě stát na stupních vítězů, začala vedoucí Verča přemýšlet, jak to udělat se slíbenou odměnou. Starší děti to ale nezajímalo a šly se postavit kolem výsledkové tabule. I zapisovatel si s nimi začal hrát. Při zapisování vynechával čísla, aby v dětech vzbudil větší napětí a tím i větší radost z toho, že je nikdo nepřekonal. Jásot a radostný křik se rozletěl Dolní Kalnou, když dosoutěžilo poslední družstvo a naši Draci ze Studence věděli, že jejich čas byl v této soutěži nejrychlejší. Ano opravdu vyhráli 1. místo - a domů si odnášeli na krku zlatou medaili. Draci moc moc moc gratulujeme. A myslím, že za všechny vedoucí můžu napsat, že JSTE JEDNIČKY. Jsme na Vás opravdu hrdí a jsme moc rádi, že Vás máme. GRATULUJEME.

Draci: Koš Lukáš Link, savice Adam Kalenský a Dominik Pekárek, strojník Eliška Hamáčková, rozdělovač Valérie Jiroutová, pravý proud Barunka Vanclová, levý proud Petra Bachtíková

Ale musíme poděkovat i ostatním, kteří s námi byli jako náhradníci: Filip Ulman, Patrik Pekárek, Honzík Gulík, Janička Vanclová, Zuzanka Vanclová.

Vedoucí a pomocníci: Veronika Vanclová, Eva Linková, Bohdana Jeriová, Miroslava Vanclová, Lukáš Kalenský a Jiří Vancl (strojník).

A jak to dopadlo s motivací Draků? Dobře. Protože svítilo sluníčko, vedoucí Verča splnila svůj slib hned a naplánovala dětem koupání na koupališti na Pecce ještě to odpoledne. Po soutěži se jeli domů naobědovat a ve 14:30 měli Draci sraz u hasičárny a všichni společně odjeli. Určitě si to moc užili. 🙂

Miroslava Vanclová