Ve dnech 5.8. – 9.8. 2013  pořádal sbor dobrovolných hasičů Studenec "Týdenní putování dráčka Soptíka tentokrát do Zoologické zahrady" (pro děti od 5 do 11 let). Zúčastnilo se ho 32 dětí, pomocníci: Renata Trejbalová, Eliška Hamáčková, Barunka Vanclová, Valerie Jiroutová, David Vancl, Markéta Urbanová, Lucka Grofová a Péťa Hák, vedoucí: Miroslava Vanclová, Veronika Vanclová a Pavla Vanclová a svačinář Josef Vancl ml.. Děti se ráno sešly v 8:00 v hasičárně ve Studenci a domů odcházely v 17:00 (kromě úterý, kdy někteří přespali v hasičárně). Na konci každého dne jsme rozdávali diplomy, medaile a odměny za pilnou práci.

V pondělí ráno jsme si vyprávěli o tom, co nás celý týden čeká. Zazpívali si písničku ,,Mami mami vem mě do zoo". Po písničce jsme šli k veliké mapě zoo, kde na nás čekaly různé úkoly. První úkol byl vyrobit vláček s vagóny, který nás do Zoo poveze. Úkol jsme splnili všichni na jedničku a už jsme se ocitli v zoologické zahradě, kde se o zvířátka starali ošetřovatelé. Vyráběli jsme šátky, které jsme ozdobili foukacími fixy.  Celý den svítilo krásně sluníčko, bylo asi 36°C, a tak se děti osvěžily v připravených bazénech. Nakonec jsme dětem rozdali první medaile a popřáli jim krásný zbytek dne.

Úterý začalo rozcvičkou na multifunkčím hřišti, kde jsme vydrželi až do svačiny. Po svačině jsme se vydali do pavilonu šelem. A vyrobili jsme krále zvířat Lva. Hřívu jsme mu udělali z otisků ruk. Po obědě ve školní jídelně jsme si pohráli na dětském hřišti a byl tu další úkol. Výroba zvířátek z papírových ruliček. Práce se dětem dařila a nám v naší malé zoo se za chvíli procházela zebra, slon, tygr ale i krtek a další zvířátka. Po odpolední svačině jsme se šli opět koupat, neboť i dnes teploměr ukazoval vysoké teploty. V 17:00 některá naše "Zebří mláďátka" (skupinka našich nejmenších dětí) odešla domů a ostatní se připravovali na noční přespání v hasičárně nebo ve stanu. Na posilněnou jsme si k večeři opekli špekáčky a zahráli pár her. Noc jsme všichni přečkali dobře, i když nás navštívila veliká bouřka.

Ráno ve středu na nás opět koukalo sluníčko a celý den opět pálilo a pálilo. Dopoledne nás čekala cesta za pokladem, kde jsme plnili jednoduché úkoly. Odpoledne nás čekalo koupání a spousta hezkých her. Došli jsme si také na zmrzlinu.

Ve čtvrtek jsme jeli na výlet do Čisté u Horek, kde jsme si pohráli s pejsky (Pfeiferovi). Po svačině nás čekal výšlap z Čisté na Horka na zmrzlinu. Pohráli si na dětském hřišti a navštívili prodejnu svíček a látek - Podzimkovi. Kolem 12:00 jsme děti převezli do Studence za hasičárnu. Vyrobili jsme si cvičící opičky z brček. A po svačině na děti čekalo překvapení. Velitel hasičů Josef Vancl ml. udělal dětem pěnu. Děti se opravdu vyřádily. Všem se to moc líbilo. Po osprchování a usušení jsme se odebrali do klubovny, kde jsme dětem rozdali madaile a drobné ceny.

V pátek nás čekal poslední den týdenního putování. Ochladilo se a na nebi se ukázaly dešťové mráčky. Po rozcvičce jsme si vyrobili z květináčků zvířátka ze zoo. A připravovali se na závěrečné vystoupení pro rodiče. Malé děti si vyrobily kabelky a taštičky a velké děti připravovaly plakáty a mapu naší Zoo. Během dne si také zasoutěžily na malé zvířecí olympiádě a už tu bylo pět hodin - příchod rodičů. Malé děti jim zazpívaly písničku a velké děti jim předvedly kovbojské představení, které si samy vymyslely. Tento den dostali naši táborníci medaili úplně všichni a to právem, neboť musím děti pochválit za jejich chování. Celý týden byl opravdu moc hezký. Máme všichni na co vzpomínat. Nakonec jsme si opekli špekáčky. Bohužel ale přišly opravdu dešťové mraky, které nás vyhnaly už v 18:00 domů.

Děkuji všem sponzorům za krásné dary pro děti (Aromis - Podzimek - Horka u Staré Paky, Monika a Pavel Mečířovi - Studenec, Ludmila a Vašek Urbanovi - Českomoravská stavební spořitelna). Děkuji všem, kdo mi s táborem pomohli. Děkuji i maminkám, které nám jako každý rok upekly něco dobrého. A přeji všem krásný zbytek prázdnin.

Vedoucí tábora: Mgr. Miroslava Vanclová