Stav znaku se každým rokem zhoršoval. Hřebíky prorezavěly, barva se oloupala, podkladové plátno se rozpadlo, plechové díly silně zrezivěly a lámaly se. Proto bylo rozhodnuto provést jeho generální opravu. Protože se nejednalo o speciální restaurátorskou práci, pustili jsme se do opravy sami svépomocí. Tuto práci se rozhodli provést Josef Vancl st. a Karel Vancl. S prací se začalo v říjnu 2013.

Po důkladné prohlídce znaku bylo jasné, že oprava bude trvat delší dobu. Začalo se postupným rozebíráním znaku. Nejdříve byly vyšroubovány šrouby, které byly zrezivělé a téměř nedržely. Pak došlo na části spojené hřebíky. Ty silnější ještě šly povolit a vytáhnout, přestože byly rezavé. Horší to bylo s malými slabými hřebíky, které postupně přerezavěly a vedle byly natlučeny desítky nových hřebíčků, hlavně na lemování středního dílu. Největším problémem byla demontáž nápisu STUDENEC. Písmena jsou dřevěná přibitá hřebíčky, které byly zarezavělé ve dřevě a držely víc než šrouby.

Následovalo odstranění starých nátěrů, které místy dosahovaly vrstvy až 2mm. Žebříky byly natřeny silnou vrstvou šelaku, který se musel oškrábnout nožem. Stejným způsobem se musely oškrábat i ruce a manžety. Manžety byly natřeny silnou vrstvou černé barvy. Po jejím odstranění se objevila modrá barva jako hasičská uniforma. Dále bylo provedeno zatmelení prasklin, děr po vytáhnutých hřebících a přebroušení všech dřevěných a kovových částí. Pak došlo na nátěry barevných a lakovaných dílů. Barvy byly použity v odstínech přibližně stejných jako byly původní. Některé se musely míchat až ze tří barev.

Poté došlo na postupné restaurování znaku. Nejprve bylo třeba přilepit na okrajích praporovinu a pak postupně sešroubovat celý znak. Všechny hřebíky byly nahrazeny vruty do dřeva. Žebříky byly původně spojeny nevzhlednými spojkami se šrouby. Toto bylo vyřešeno spojením vruty do dřeva. Tím se celý znak podstatně zpevnil. Nakonec byly ještě doplněny na zadní straně úchyty pro zavěšení znaku na skoby. Oprava byla dokončena v lednu 2014.

Opravu provedl Vancl Josef st. a Vancl Karel

V březnu 2014 byla zadána oprava a vyčištění 8 kusů šerp u restaurátorky textilu paní Červenkové z Bakova u České Skalice. Náklady na tyto práce byly 2.900 Kč.

Josef Vancl st.