V sobotu 26.dubna 2014 se konal Tajný hasičský výlet, kterého se zúčastnilo 45 lidí + řidič. Odjezd byl v 8:00 ze Studence a zpočátku ani pan řidič nevěděl, kam se pojede. Starosta SDH Vladimír Hamáček to ale jediný věděl. Celý výlet totiž organizoval a za to mu patří veliký dík.  My všichni ostatní jsme byli zvědaví, co si pro nás tento rok připravil a  kam nás autobus zaveze.

Tento rok to ale s odjezdem bylo napínavé, neboť jsme z dálky před osmou hodinou slyšeli hlas hasičské sirény z Jilemnice. Vše ale dobře dopadlo a autobus se rozjel. Cesta netrvala dlouho a první zastávka byla v Bělé u Staré Paky, kde jsme navštívili Bioplynovou stanici.

Druhá zastávka byl Pivovar Klášter. Po prohlídce pivovaru jsme sešli dolů po schodech a naobědovali jsme se v krásné restauraci Skála. Trochu informací k tomuto místu:

Unikátní Restaurace Skála byla otevřena v 90. letech 20. století ve skalním masivu pod budovou Pivovaru Klášter. Chodby a místnosti vytesané do skály vznikaly v těchto místech už od 12. století, kdy zde stál klášter řádu Cisterciáků. Po vzniku pivovaru v 19. století byly prostory v nitru skály využívány jako sladovna a sklepy. Dnes zabírá restaurace jejich menší část, zbytek slouží i nadále původnímu účelu.

Lidé citliví na zemské energie mají prý už při vstupu do zdejší restaurace pocit, jako by vstoupili do jiného časoprostoru. Z nitra země zde údajně vyvěrá mocný proud pozitivní energie. K tomu se přidává vynikající klášterské pivo, které se zde čepuje, a skvělá kuchyně s lahůdkami jako třeba sele opékané přímo před očima návštěvníků. Kromě toho nabízí restaurace také stylové zážitky, jako jsou rytířská klání, hody a další lákavé akce. (více na http://www.pivovarklaster.cz/restaurace/restaurace-skala)

Po dobrém obědě jsme jeli dál. Autobus tentokrát zastavil u zámku Mnichovo Hradiště. Po prohlídce zámku jsme si poseděli v podzámecké  kavárně.

Předposlední zastávka našeho výletu byl Klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Nové Pace. Všichni jsme k němu vystoupili krytým Růžencovým schodištěm. Klášter je opravdu nádherně vyzdoben. O jeho historii nás informoval pan farář.

Odtud jsme přejeli autobusem jen pár kilometrů do Staré Paky, kde jsme povečeřeli v příjemném prostředí restaurace Sokolovna.

Byl to moc pěkný výlet. Počasí nám přálo. Teploměr ukazoval asi 18°C. Během výletu panovala veselá a poklidná atmosféra.

Miroslava Vanclová