Prázdniny utekly jako voda a začátkem školního roku 2009/10 jsme zahájili činnost našich nejmladších hasičů. Scházíme se každé pondělí od 16:00 do 17:30. Naše vedoucí jsou: Mirka Vanclová a Veronika Vanclová. I přesto, že na první hasičák někteří zapomněli ale omluvili se, spočítali jsme 17. dětí.

Seznam mladých hasičů:

  1. Eliška Hamáčková
  2. Renata Trejbalová
  3. Lukáš Trejbal
  4. Barbora Vanclová
  5. Josef Vancl
  6. Petra Bachtíková
  7. Valerie Jiroutová
  8. Matěj Kolář
  9. Lukáš Link
  10. Radim Link
  11. Nikola Hamáčková
  12. Adam Kalenský
  13. Zuzana Vanclová
  14. Ondřej Dědeček
  15. Filip Ulman
  16. Kateřina Tušiaková
  17. Bára Pušová

Již na prvních schůzkách jsme se ale řádně zapotili, neboť nás  v brzké době čeká podzimní kolo hry Plamen ,,Závod požární všestrannosti", na který jsme se začali připravovat.

Po krátké hře , kde se děti honily, jsem se rozdělili na dvě družstva. Jedno družstvo sedělo na louce a učilo se základům první pomoci a druhé družstvo u stojanu opakovalo vázání uzlů.  Musím hlavně děvčata velice pochválit, protože vázání uzlů přes prázdniny nezapomněla a učila to i mladší kamarády. Jak jsem již psala první skupinka ošetřovala zraněné. Po znehybnění končetiny následoval přesun osoby, který byl někdy velice náročný a muselo se použít větší síly (někdy musela pomoci i paní vedoucí). Děti se při tom velice balily a smály se.

Při dalším setkání jsme měli pro děti připravené veliké překvapení. Jednou z disciplín požární všestrannosti je střelba ze vzduchovky. Na louce za hasičskou zbrojnicí byla vytvořena provizorní střelnice. Mladí hasiči zalehli na připravené deky a stříleli na malé dřevěné špalíčky před sebou. Všem se dařilo a chtěli střílet znovu a znovu a znovu.

Hasič musí mít také velikou sílu v rukou, kterou jsme prověřovali ručkováním po vodorovném laně zavěšeném mezi dvěma stromy. Z dětí se během chvíle staly malé opičky a snažily se překonat 3. metry hlavou dolů. Nejlépe se dařilo u dívek Renatce Trejbalové a u chlapců Adámkovi Kalenskému (ten také překonal lano nejoriginálnějším způsobem).

Moc se těšíme na další společné pondělky, kde nás čekají další hry a zábavné činnosti. Zopakujeme si   poznatky o  požární ochraně (čím co hasit) a práci s buzolou.

Mirka Vanclová a Veronika Vanclová