V úterý odpoledne jsme se mohli jet podívat na školení, zaměřené na hašení letadlem. V 15h jsme vyjížděli v počtu devíti lidí: Pepa Vancl, Jirka Vancl, Jirka Sucharda, Josef Hamáček, Pavel Hylmar, Vojta Hák, Kája Grofová, Zdenča Grofová a Anička Háková.

  Letiště jsme v Lomnici našli celkem snadno, už z dálky bylo vidět spoustu zaparkovaných hasičských aut. Nejprve jsme se dozvěděli pár zajímavých věcí o letadle – že je to typ Dromedár vyrobený v Polsku (polsky Dromader), kolik měří, váží, jak daleko dolétne, kdy se hlavně používá (hašení lesních požárů), kolik pojme litrů vody a pěnidla… a mohli jsme si ho zblízka prohlédnout. Potom lomničtí hasiči naplnili letadlo téměř 15 hl vody a to odjelo na začátek startovní plochy (pruh vysečené trávy mezi dvěma poli), odkud mělo vzlétnout.

  Poprvé se rozjelo, ale začalo trochu zahýbat směrem do pole, tak se hned zas otočilo a vrátilo. Pilot to zkusil napodruhé. Nastartoval, znovu se rozjel a my čekali, až vzlétne. Letadlo se ale nebezpečně naváhlo doprava a zatočilo do pole. Kdyby to bylo pole třeba s obilím, asi by se nic nestalo, ale na tomhle byla řepka. Tam neprojde ani člověk, natož aby tam projelo letadlo. Nám už bylo jasné, že je zle. Letadlo kousek jelo, a pak se přes motor převrátilo na kabinu. Zůstalo ležet koly nahoře a začalo se z něj kouřit. V tu chvíli už hasiči na nic nečekali a rozeběhli se na pomoc. U letadla byli jako první naši. Pepa s Jirkou oddělali dveře a další zraněného pilota opatrně vyprostili. Mezitím přijeli s autem lomničtí hasiči a začali pěnou hasit motor. Někdo z přítomných také zavolal záchrannou službu a policii. Zanedlouho přijela sanitka, která ošetřila a odvezla pilota. Policisté místo uzavřeli a ohraničili páskou. Čekali na leteckou inspekci, která měla vyšetřit příčiny nehody.

  Jak jsme se později dozvěděli, pilot měl velké štěstí, že se nehoda stala při hasičském cvičení, a pomoc proto dorazila bleskově. Jinak by prý v letadle uhořel. Také jeho zranění nebyla tak vážná, jak se na první pohled zdálo. A tak jsme si všichni pořádně oddychli.