26. , 27. a 28.7.2010 jsme si s mladými hasiči uspořádali třídenní táboreček. Zúčastnilo se ho 19 dětí, z čehož jich 13 s námi i přespávalo v hasičské klubovně. Tábor jsme nazvali  „Hrajeme si na indiány „ a v duchu tohoto hesla se konala veškerá naše činnost.

První den jsme se seznámili s pravidly tábora a děti si vyrobily indiánské průkazy, do kterých se zaznamenávaly většinou hlavně jejich úspěchy. Za každý výrobek, nebo splněnou činnost dostaly do průkazu nálepku. Naopak porušení pravidel se trestalo černým puntíkem. Těch se ale moc nerozdalo. Děti se rozdělily do dvou družstev – kmenů –  jejichž názvy si samy vymyslely. Holčičí kmen se jmenoval Rudé tváře a kluci volili kmen Apačů. Potom si namalovaly a ozdobily jmenovky. Každý si na jmenovku napsal své nové indiánské jméno, neboť správní indiáni mají přece jiná jména než my obyčejní lidé. Odpoledne se sportovalo a výsledky jsou k nahlédnutí na fotkách. Za výhru v soutěžích dostávaly bonbón všechny děti z kmenu, který vyhrál. Vše si pak ukládaly do svého pokladu. Na konci tábora dostaly dvojnásobek bonbónů, které měly. (sama jsem se divila, že je hned nesnědly).

Druhý den ráno se vyrábělo indiánské oblečení foukacíma fixama na textil a odpoledne byl naplánován výlet do přírody. Cestou indiáni hráli nálety a lištičky. Do tábora přišli dost hladoví a unavení. Ještě večer si uvařili lektvary ze surovin, které nasbírali cestou. Tančili s rachtáním kolem ohně a čarovali. Potom nám každý indián vyprávěl, z čeho jeho nápoj je, na co se dá použít a jak se jeho kouzla dá zbavit. Je úžasné, jakou mají fantazii.

Třetí den se šlo na lov. Výroba zbraní z klacků indiánské děti moc bavila. Cestou jsme se všichni stavěli na zmrzlině a na trampolíně u Bartoňů. Indiáni zde nakrmili kozy a po návratu v táboře připravovali představení pro rodiče, které  celé odpoledne pečlivě nacvičovali. Jezdili na vlastnoručně vyrobených koních a vylepšovali detaily.

Protože celotáborová hra nám vyšla nerozhodně, musely se ceny rozdělit všem najednou. A to tak, že byly schované a každý si tu svoji musel najít. Kvečeru dostaly děti diplomy a zbytek bonbónů a už přicházeli rodiče. Vystoupení obou kmenů se líbila. Poseděli jsme všichni u opékání párků až do večera. A na další zábavu s nimi se budeme těšit po prázdninách, až nám zase začne hasičák.

Za vedoucí - Eva Linková a Veronika Vanclová.

(Pokud má někdo z rodičů zájem o více fotek, na požádání dodáme).